Unde găsește un copywriter idei pentru textele sale?

Cautarea ideilor potrivite in copywritingRevenim astăzi cu un nou articol dedicat copywriterilor, iar de data aceasta vom trata probabil una dintre cele mai ”spinoase probleme” atunci cand pregătim articole sau alte tipuri de materiale promoționale. Dacă uneori avem de-a face cu un blocaj creativ, în acest caz, vorbim despre o problemă oarecum personală: cum scrii despre un domeniu sau un subiect care nu îți place?

Sună ciudat, și nu toată lumea are această problemă, însă uneori poate fi destul de delicat să livrezi texte de calitate pentru un domeniu care nu te atrage deloc, nu vrei să afli mai multe despre el și, în mod normal, probabil că nu i-ai acorda atenție. Nu se pune problema lipsei de documentare, însă este destul de greu să devii pasionat de lucruri care de obicei te lasă rece. Și atunci, este și mult mai greu să ai idei bune pentru texte, nu-i așa?

De ce spun că trebuie să devii pasionat de un domeniu ca să poți să scrii texte de calitate? Pentru că eu consider, și stiu că toți colegii mei îmi împărtășesc opinia, că nu poți să livrezi ceva calitativ dacă nu pui puțin suflet. Munca în copywriting este o muncă creativă, astfel încât avem multe lucruri în comun cu scriitorii, dacă vreți să facem această analogie. La fel cum un scriitor trebuie să se implice emoțional pentru construirea unei povești credibile și a unor personaje multidimensionale, pentru a crea ceea ce numim în termeni generici ”operă literară”, tot așa și un copywriter nu va putea niciodată să transmită un mesaj care să facă o conexiune între brand și audiență, dacă nu reușește să atingă și latura emoțională.

Și atunci, cum faci sa îți placă subiectul sau domeniul despre care trebuie să scrii, astfel încât să ai și idei bune?

Pune-te în locul audienței

Aici vorbim despre mai mult decât etapa de documentare. În principiu, dacă te documentezi pentru un text, stabilești o temă și o urmezi pe aceea. Însă te-a gândit vreodată că nu îți place un anumit domeniu pur și simplu pentru că nu ai destule informații despre el?

Iată și un exemplu concret: în trecut, am lucrat cu un profesor de matematică din Australia, care concepuse o platformă de meditații online, sub forma unor tutoriale video, care să vină în completarea lecțiilor de la clasă ale elevilor. La început, am fost foarte reticientă, pentru că matematica a fost materia care mi-a displăcut cel mai mult în anii de școală. Și acum, trebuia să concep texte prin care să evidențiez cât de ușor și de distractiv este să înveți matematică.

Ce am făcut în acest caz? Am luat la rând mai multe forumuri de matematică și am încercat să aflu cu ce probleme se confruntă elevii care au dificultăți la matematică și cum i-ar putea ajuta pe ei tutorialele video. Și am aflat că mulți copii își doreau să învețe matematică, fie pentru că le plăcea să rezolve probleme, fie pentru că erau pasionați de informatică și aceste două materii se află în conexiune directă. Și atunci, am început să apreciez ce făcea profesorul respectiv, am privit tutorialele sale cu alți ochi, mai ales că puteau fi de mare ajutor elevilor care au nevoie de stimulente vizuale pentru a stăpâni mai bine anumite noțiuni sau pentru a înțelege anumite procedee pe care trebuie să le urmeze atunci când rezolvă probleme de matematică.

Astfel, am înțeles că deși mie nu mi-a plăcut niciodată matematica și nici nu am fost interesată de această materie, există destui elevi care au rezultate slabe, dar care își doresc să își îmbunătățească performanțele din diferite motive.

Ia-ți informații direct de la sursă

Documentarea pe forumuri in copywritingCă tot vorbeam mai devreme despre forumuri, acestea sunt o sursă excelentă pentru idei pe baza cărora să îți construiești textele. Și nu mă refer aici să iei de bune informațiile pe care le găsești pe forumuri, deoarece știm cu toții că pe internet toată lumea este expertă în orice, pe principiul ”am un prieten care…”, sau ”cunosc pe cineva care…”. Nu, mă refer direct la subiectele de pe forumuri. Caută forumurile din domeniul sau nișa care te interesează și vezi ce întrebări au oamenii. Să luăm de exemplu un domeniu la întâmplare, echitația. Pe forumurile specifice, putem afla informații prețioase de la oamenii care sunt interesați de acest sport, sau care deja îl practică. Cu ce probleme se confruntă ei? Găsesc ușor echipamentele potrivite? Știu să le întrețină? Lucrează cu instructori sau singuri? Dețin cai sau merg la ore de echitație?

Pornind de la simplele întrebări pe care utilizatorii le lansează pe forumuri, putem creiona o lista de subiecte care prezintă interes pentru o comunitate și pe baza cărora ne putem documenta, corelând aceste subiecte cu produsele sau cu serviciile oferite de clientul nostru.

Urmărește știrile

Nu mă refer aici la știrile de la televizor, unde totul este ”șocant”, ”exclusiv” sau dramatic. Mă refer la știrile din nișa clientului tău. Deși ia puțin timp, programează-ți revista presei în fiecare dimineață, ca să afli dacă există anumite noutăți din domeniul în care activeză clientul tău.

Te poți abona la principalele site-uri și bloguri din domeniu, ca să primești cele mai noi articole pe email, sau dacă nu vrei să îți aglomerezi căsuța de email, poți să folosești un agregator de feeduri, prin intermediul căruia poți grupa site-urile pe care le urmărești în funcție de domeniul de interes.

Nu în ultimul rând, poți crea mai multe alerte Google pentru anumite cuvinte-cheie care te interesează și primești zilnic update-uri despre ce s-a mai publicat în domeniul respectiv.

După cum spuneam, durează puțin să triezi toate articolele ce se publică zilnic, însă dacă faci asta, vei putea alcătui o listă cu subiecte care sunt foarte discutate în mediul virtual, astfel încât poți veni cu informații proaspete despre lucruri care chiar prezintă interes pentru audiența ta.

Cere sfatul experților

Atunci când simți că te depășește un domeniu sau un subiect anume, cere sfatul unui expert. De cele mai multe ori, oamenii sunt dispuși să își ofere expertiza, cât timp sunt creditați pentru informațiile pe care le transmit mai departe. Fie că vorbim despre arhitecți, avocați, nutriționiști, profesori, antrenori sportivi, fermieri etc, nu trebuie decât să faci un demers jurnalistic, dacă vrei. Stabilești o temă, pregătești un set de întrebări, iar apoi prelucrezi materialul pe care îl primești.

Nu este deloc complicat, însă necesită puțină muncă de convingere să găsești pe cineva care să îți acorde puțin din timpul său, și de ceva atenție atunci când prelucrezi materialul. Redarea informațiilor într-un limbaj accesibil, evitarea repetițiilor sau al datelor redundante sau orice alte retușuri ale textului se fac fără a pierde esența sau sensul afirmațiilor făcute de către expert și fără a deturna ideea inițială de la care a pornit textul respectiv.

Totodată, un expert îți poate oferi și informații „de interior” dintr-un domeniu, prin faptul că îți poate spune cu ce dificultăți s-a confruntat el în activitatea sa și cum a reușit să le depășească, lucruri pe care le poți integra în textele tale.

Rețelele de socializare

Feedback primit prin social mediaNu în ultimul rând, cele mai bune idei pentru texte le poți obține chiar de la audiența ta. Dacă clientul pentru care lucrezi are conturi pentru afacerea sa pe una sau mai multe rețele de socializare (și cine nu are în ziua de azi?), nu neglija feedback-ul care vine din partea fanilor sau a prietenilor de pe rețelele de socilizare. Întrebările adresate în mod public sau chiar și prin mesaje private pot constitui oricând subiecte pentru textele tale. În plus, prin asta arăți că îți pasă de ceea ce are audiența ta de spus și că ești receptiv la sugestiile lor.

Astfel, aceste idei transformate în texte conțin informații despre care ai siguranța că reprezintă un interes real pentru cititorii tăi, și pot fi de folos și nou-veniților care intră în contact cu un brand, o companie sau o afacere.

În concluzie, nu este deloc greu să găsești idei pentru articole sau pentru alte tipuri de texte, chiar și atunci când nu prea ești atras de un anumit subiect sau domeniu. Important este să îți placă să scrii, să vii cu noi concepte, să creezi lucruri noi, pentru că restul vine apoi de la sine.

Până la urmă, atunci când vezi un articol scris de tine, un banner, un pliant, o campanie de promovare online sau o simplă descriere de produs, nici nu te mai gândești la tot prin ce ai trecut până ai găsit cea mai bună idee și ai reușit să o transpui prin intermediul cuvintelor. Va conta numai satisfacția că ai creat o conexiune între oameni și că ai transformat un concept abstract, într-o realitate palpabilă, cu care oamenii se pot identifica.

Distribuie articolul:Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *